17.03.2017

Bartın Müftülüğünden Dünya Kadınlar Günü Programı

Bartın İl Müftülüğü Aile ve Dini Rehberlik Bürosu tarafından düzenlenen "Dünya Kadınlar Günü Konferansı" 10 Mart Cuma günü İl Müftülüğü Konferans salonunda gerçekleştirildi.

Konferans, İl Müftülüğü’ne bağlı görev yapan Kuran Kursu Öğreticileri ve öğrencilerinin yanı sıra çok sayıda vatandaşın katılımıyla gerçekleştirildi.

Diyanet İşleri Başkanlığının kadınlara yönelik hazırladığı  sinevizyon gösterisi ile başlayan program, İl Vaizi Seher Yılmaz’ın  “Vahyin Yücelttiği Kadın“  konulu konferansıyla devam etti.

Seher Yılmaz konuşmasında, geçmiş zamanlardan itibaren kadına toplumda nasıl bakıldığını, diri diri toprağa gömülen kadının, İslamiyet’in gelişiyle birlikte hak ettiği değere ulaştığını vurguladı. Veda hutbesinde efendimiz’in (s.a.s) “Ey insanlar kadınların haklarını gözetmenizi ve bu hususta Allah’tan korkmanızı tavsiye ederim. Siz kadınları Allah’ın emaneti olarak aldınız” hitabını gündeme getiren Seher Yılmaz, Rasülullah’ın hanımlara verdiği değere dikkat çekti.

“Kadınlar reklam amacı olarak kullanılıyor”

Günümüzde kadın bedeninin pazarlama ve reklam amacıyla kullanıldığını belirten Yılmaz, özellikle tv ve internet reklamlarında kadın bedeninin cinsel bir obje olarak ön plana çıkartıldığını belirtti.

Erkek olması beklenirken kız doğduğu için her fırsatta bu durumu yüzüne vurulan çocukların, ailesi tarafından ilgi ve sevgi göremediğini ifade eden Yılmaz, “Kız çocukları yetiştikleri çevrede kadınların ezilişine şahit olarak büyüdükleri için ciddi travmalar yaşıyorlar” dedi.

Kendisini korumak adına bazı kadınların “Erkek gibi olursam kimse bana zarar veremez, böylece namusumla yaşayabilirim”, ”Ben on tane erkeği cebimden çıkarırım”  gibi duygularla erkek gibi davranan kadınlara dönüşebildiğine vurgu yaptı.

“Kadın mutluysa herkes mutludur”

Ayrıca, kadınlarımızın “anne ve eş” kimliğiyle birlikte “kadın” kimliğini unuttuğunu, kendine vakit ayırmayı ihmal ederek değersizlik ve yetersizlik duygusuna kapıldığını, böylece hayallerini gerçekleştirmekten vazgeçtiğini ve mutsuzluğu seçtiğini söyleyerek  “Kadın mutluysa herkes (eş, çocuk, toplum) mutludur”  sloganıyla salondaki hanımların yüzünde tebessüm uyandırdı.

Hz Hatice gibi, Hz Meryem gibi, Hz Aişe gibi, Hz Asiye ve Hz. Hacer gibi öncü kadınların hayatlarından örnekler veren ve kendilerine rol model belirlemelerinin önemini hatırlatan Yılmaz: "Başkalarının sizi değersiz görmesi, aşağılaması sizin değerinizi düşürmez.  Kendinizdeki değerin ve potansiyelin farkına varın. Çünkü Allah ve Resulü size değer veriyor"  cümleleriyle konuşmasını noktaladı.

Konferans esnasında duygu dolu anlar yaşayan hanımlarımız teşekkürlerle salondan ayrıldılar.